segment

До дня народження Юнга

toxic

Сьогодні день народження у одного з найвидатніших інтелектуалів минулого століття. Геніального, одіозного, суперечливого Карла Юнга, чиї праці справили великий вплив на мій світогляд.

Юнг і Фройд у період між двома війнами зробили низку великих відкриттів. Юнг відкрив індивідуальність, тенденцію будь-якої людини, а не тільки представників еліт, до реалізації унікальних проявів себе. Люди зацікавилися пізнанням себе, почали роздивлятися себе у буквальних та метафоричних дзеркалах (останнє - це те, як нас “віддзеркалює” соціум). Природньо розпочалася епоха нарцисизму. Племінник Фройда Едвард Бернейс, батько пропаганди, добре відчув цю тягу до індивідуації, бажання бути собою і геніально нею скористався, запропонувавши масам виражати себе через споживання і бренди.

Так формувалося наше нарцисичне суспільство та споживацька економіка. І сформувалося покоління домафіново залежних індивідів, націй прозака, тощо. І ні, я не стверджую, що відкриття Юнга було не на користь чи спаплюженим. Можливість бути собою - найскладніше і найпрекрасніше здобуття людини. Те алхімічне золото, яке кожен може добути тільки сам, у свій унікальний спосіб.

Цього року я подолала спокусу цитувати висловлювання Юнга про другу світову і відоме інтерв’ю про колективну вину німців.

Натомість висловлюю свої думки, не шукаючи їх підкріплення у авторитетів. Та й авторитети минулого століття неоднозначні. За нинішніми мірками Юнг - ще той сексист, який вважав інтелект провідною функцією лише чоловіків (у жінок - емоції). І хоча такий прояв сексизму досі страшно розповсюджений, ризикну припустити, що все змінюється. Ми живемо в епоху великих змін.

Війни не було б, якби РФ очолювала жінка, сказав наш улюбленець Джонсон. Ми йдемо до цього. До більш м’якого лідерства, до більшої ролі жінок. І харизма нарцисів, героїв-одинаків, тьмянітиме по мірі того, як світ буде ускладнюватися далі. Привіт вам, пане Карле Густаве, від жінки з України, що більше не почувається меншовартісною на тлі навіть таких європейців як ви. Дякую, що були.

Ілюстрація

« Чому я зацікавилась темою ієрархії та лідерства
"В найближчі роки буде посилюватись запит на гнучке лідерство" »