segment

Ерін Меєр: Культурна карта

book

Побачила відгук про цю книгу у фейсбук, зацікавилась. Книга професорки INSEAD Ерін Меєр про те, як культурні відмінності між представниками різних країн впливають на бізнес, спільну роботу, і що з цим робити. В українському перекладі “Культурна карта”, хоча точніше “Карта культурних відмінностей”. Меєр пропонує простий і зрозумілий інструмент - 8 критеріїв, за якими культури можуть дуже відрізнятись.

  1. Комунікації можуть бути з низьким або високим контекстом. Перше означає говорити прямо і просто. Друге - це меседжі між рядків, гумор, зрозумілий лише тим, хто в контексті. Не знаю, де Україна на цій шкалі (Росія серед висококонтекстних культур), а про себе я зрозуміла, що високий контекст моє все.

  2. Критика може бути прямою чи непрямою. Автор американка, де прийнята непряма, “загорнута” у похвали критика, дивується, як нещадно можуть критикувати росіяни.

  3. Переконання. Приміром, у американців прийнято переходити до суті справи - висновків, рекомендацій, ілюструючи це кейсами. Німців таке не переконає - їм потрібна спочатку теоретична концепція.

  4. Лідерство може бути егалітарним чи ієрархічним. Останнє домінує в Росії. Цікавий приклад про успішного менеджера з Данії, у якого виникли проблеми в Росії, бо не поводився як біг бос. Про себе додам, що мені ближчі скандинавські егалітарні підходи.

  5. Прийняття рішень може відбуватись на основі консенсусу або згори-вниз. Я б шукала золоту середину. За даними Меєр, американці віддають перевагу другому варіанту, а німці можуть довго шукати консенсус.

  6. Довіра. Хоча я б назвала цей пункт “спосіб побудови робочої взаємодії”. У деяких культурах у центрі задача, яку треба вирішити. У деяких - стосунки між людьми, які займаються задачею. Дуже цікава тема.

  7. Незгода, та те, як ставляться до конфронтацій у різних культурах.

  8. Планування часу - пунктуальність та чітке дотримання строків або гнучкість.

У книзі багато цікавих, дотепних історій з життя, які ілюструють відмінності за описаними критеріями.

Мені було що позгадувати зі свого досвіду співпраці з представниками різних культур.

Ілюстрація

« Чому вчить серіал «Тед Лассо» про лідерство та менеджмент
Пандемія як загроза для ієрархій »