segment

Пітер Сенге: П’ята дисципліна

toxic

Одна з найкращих книг про менеджмент та філософію лідерства загалом. «П’ята дисципліна» викладача бізнес-школи при MIT Пітера Сенге. Книга не нова, але, як на мене, дуже актуальна. Для моїх досліджень на тему неієрархічного управління просто знахідка.

Про всяк випадок проясню своє ставлення до ієрархій. Розумію, що всі ми є носіями тваринних ієрархічних інстинктів. Від цього нікуди не подітись. Але людські когнітивні здібності розвиваються, світ стає все більш складним і нестабільним. Тож як надбудова над старою доброю ієрархією з’являються альтернативні підходи.

Одним з таких є системне мислення, яке на думку Сенге, допомагає розбудовувати організації, що навчаються. Системне мислення розпочинається з вміння розпізнавати системи, які формує людина, і які своєю чергою формують її. І працює як певний сплав логіки та інтуїції.

Після одного з дописів, на який надихнула книга, в мене вже були дискусії на тему системного мислення. Отримала коментар, що воно властиве нам усім. І Сенге пише, що системне мислення дійсно закладене в нас від природи. Інша справа, чи користуємося ми цією опцією, чи вчимося заглядати під поверхню подій і явищ, розпізнавати між ними глибинні взаємозв’язки.

Сенге активно критикують, що не дивно з огляду на його ставлення до ієрархій, традиційного лідерства і спуску донизу ідей та розпоряджень, на які низовим виконавцям тупо начхати.

Мені ж було приємно підтвердити свої сліпо-інтуїтивні здогадки. У книзі чимало замальовок з досвіду відомих організацій. Таких як Toyota, Світовий банк/IFC, HP, BP, Nike, Shell.

Я отримала гарну поживу для розуму і нарешті зрозуміла, чому в організаціях, у яких я працювала, були невдалі спроби змін. Словом, рекомендую, якщо не читали. Електронна книга є на Якабу.

« Командна гра замість міфу героя
Дофамінове покоління. Де межа між болем і задоволенням »